Finalizare proiect “Help Me Prepare for My Life”

Asocadesco-floweriaţia ADESCO din Cluj-Napoca a desfăşurat în perioada 1 martie 2012 – 28 februarie 2013 proiectul  „Help Me Prepare for My Life”, proiect finanțat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP și Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acțiune”- Acțiunea 2, Serviciul European de Voluntariat. Scopul proiectul a constat în găzduirea a doi voluntari străini, timp de 12 luni, pentru a desfășura activități menite să contribuie la procesul de incluziune în societate a tinerilor cu oportunități reduse, inclusiv prin dezvoltarea abilităților artistice și antreprenoriale ale acestora. Beneficiarii proiectului au fost cele opt fete, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, aflate în plasament la Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” din Cluj-Napoca, proiectul venind în sprijinul procesului de integrare socio-profesională al acestor tinere fete.

 

Cele două voluntare străine – Mhairi Stewart (22 de ani, Scoția) şi Ilze Fismeistere (20 de ani, Letonia) – au petrecut timp de un an câte 35 de ore/săptămână alături de fetele instituţionalizate în cadrul CTF ”Maria-Gabriel. În acest timp au desfăşurat activităţi precum: cursuri de limba engleză, cursuri de conversație, cu accent pe vocabularul de zi cu zi,  vizite la obiectivele culturale ale orașului, participare la evenimentele care au avut loc în oraș, activități de recreere (cinema, teatru), cursuri de artizanat, activități sportive, creșterea abilităților de auto-prezentare (cum să se prezinte la un interviu), inițiere în strângerea de fonduri, încurajarea și implicarea în proiecte noi, promovarea voluntariatului, activități administrative. Pe lângă activităţile din proiect, cele două voluntare au avut și posibilitatea de a descoperi frumuseţile oraşului Cluj-Napoca şi ale României.

 

Mhairi Stewart spune despre experiența ei: “cred că cel mai important lucru este că am învăţat să gestionez situaţia în care nu înțelegeam ceea ce se spune în jurul meu, am interacţionat cu persoane aparţinând tuturor păturilor sociale şi am participat la activităţi diverse; aşa am descoperit ce tip de mediu de lucru și ce tip de relații vor fi cele mai adecvate pentru mine în viitor. În acest an am conştientizat importanța dimesiunii valorilor europene și  am putut observa diferențele financiare, politice, sociale și de limbaj, comparativ cu Marea Britanie. Recomand oricui participarea  în cadrul Serviciului European de Voluntariat, deoarece cred că este extrem de important să obții o perspectivă diferită asupra vieții din afara țării tale. Cred că este foarte important și pentru creşterea nivelului de toleranță culturală și rasială, precum și înțelegerea faptului că diferențele culturale nu ar trebui să conducă la inegalitate culturală și că diferenţele în stilul de viață ar trebui să fie respectate.”

 

Ilze Fismeistere  este de părere că „în acest an mi-am dezvoltat mult creativitatea, dar și răbdarea. Vorbind de abilități sociale, aș putea spune că poți învăța multe atunci când ai o conversație cu o fetiță de 10 ani care nu vorbește limba engleză sau cu conducătorii auto, în timpul călătoriilor prin România. În acelaşi timp, am ajuns la concluzia că, deși noi toți suntem diferiţi și provenim din medii culturale total diferite, toți avem ceva comun, iar din punctul meu de vedere acest lucru s-ar putea numi ‘umanitate’. Aș recomanda participarea la Serviciul European de Voluntariat ca ceva care te marchează pentru totdeauna. Găsirea proiectului potrivit pentru fiecare ia timp și este important să identifici proiectul potrivit pentru tine, să ai un contact bun cu organizația gazdă și să pui milioane de întrebări, astfel încât să știi la ce să te aștepți, dar în același timp, ar trebui să fii pregătit și pentru neașteptat, pentru că atunci începe aventura.”

 

La finalul programului, Adela Florean, coordonator în cadrul CTF ”Maria-Gabriel” a declarat: “Prezența celor două voluntare internaționale în cadrul casei noastre a fost benefică din cel puțin două puncte de vedere: comunicare și creativitate. Fetele aflate în plasament la noi și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare informală, au căpătat noțiuni de limba engleză sau și-au îmbunătățit cunoștințele, au devenit mai deschise și au descoperit două prietene în voluntarele străine. Datorită muncii susținute de acestea în ceea ce privește lucrul manual, pictură și arta bijuteriei , latura creativă a proiectului a fost pe deplin îndeplinită, iar rezultatele muncii fetelor au fost apreciate de comunitatea locală.”

 

tINERET IN ACTIUNEServiciul European de Voluntariat – SEV oferă oportunitatea tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani de a participa, individual sau în grup, la o activitate de voluntariat în străinatate, în beneficiul publicului larg. Serviciul de voluntariat se desfășoară într-o țară străină, pentru o perioadă de la 2 la 12 luni (termen lung).

cmg

Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” are misiunea de a asigura accesul copiilor şi tinerilor, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, educaţie şi pregătire în vederea reintegrării sau integrării familiale şi socio-profesionale.

 

Acest material reprezintă exclusiv opinia Asociaţiei ADESCO. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a ANPCDEFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.