Finalizare proiect “Help Me Prepare for My Life – II”

Asociaţia ADESCO din Cluj-Napoca a desfăşurat în perioada 1 iunie – 31 octombrie 2013 proiectul „Help Me Prepare for My Life – II”, proiect finanţat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP și Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acțiune”- Acțiunea 2, Serviciul European de Voluntariat. Scopul proiectului a constat în găzduirea a doi voluntari străini, timp de 5 luni, pentru a desfășura activități menite să contribuie la procesul de incluziune în societate a tinerilor cu oportunități reduse, inclusiv prin dezvoltarea abilităților artistice și antreprenoriale ale acestora. Beneficiarii proiectului au fost cele opt fete, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, aflate în plasament la Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” din Cluj-Napoca, demersul venind în sprijinul procesului de integrare socio-profesională al acestor tinere.

Proiectul a reprezentat o continuare a unei inițiative similare, “Help Me Prepare for My Life”, care a găzduit doi voluntari SEV pentru o perioadă de 12 luni. Scopul proiectului a fost continuarea activităţilor începute de primii voluntari şi, în plus, realizarea unei strategii de comunicare cu scopul de a creşte nivelul de vizibilitate al centrului în rândul mediului de afaceri şi al populaţiei, cu scopul de a obține sprijin pentru buna desfăşurare a activităţilor de aici.

Dintre activităţile desfăşurate de cei doi voluntari din Polonia și Spania: jocuri în parc, jonglerii, aerobic, vizionarea de filme la cinematograf, meditaţii de limba engleză / spaniolă, chitară, precum şi sprijin pentru realizarea temelor. De asemenea, voluntarii au însoţit fetele la Aqua Park, în diferite excursii, au organizat activităţi educative (spre ex. “Ce ştii despre ţara ta?”), introducere în noţiuni de prim ajutor, şi au contribuit la organizarea Târgului de vară.

Pentru a informa cât mai multe persoane despre situaţia copiilor aflaţi în plasament la Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” şi a sprijni activitatea de strângere de fonduri, voluntarii au realizat calendare pentru anul 2014 cu fotografiile fetelor, au organizat 2 expoziţii tematice “Emotions”şi “I’m part of this city”, au realizat videoclipul “Fashon me” – http://vimeo.com/74711765 precum şi prezentarea finală a activităților din cadrul proiectului – “ConCLUJonshttp://www.youtube.com/watch?v=_nC05ngsMOw

Impresiile voluntarilor la sfârşitul proiectului:

Dorota Gwoździńska, 30 de ani, Polonia

“Sunt foarte bucuroasă că am participat în acest proiect. Cred că benefiaciarii proiectului – fetele de la Casa Maria-Gabriel, s-au bucurat de activitățile propuse și au dobândit noi abilități.

Cluj-Napoca este locul perfect pentru a trăi, eu sunt foarte fericită că proiectul nostru a avut loc aici. Există o mulțime de locuri unde se poate merge în timpul liber, am întâlnit prieteni români frumoși, care sunt foarte ospitalieri și ne-au arătat România adevărată.

Cu siguranță aș recomanda tuturor programul SEV, deoarece este o oportunitate  foarte bună de a afla mai multe despre tine, a învăța cum să trăiești într-un mediu străin, ai posibilitatea de a îți testa abilitățile și capacitatea de adaptare, de învățare cum să faci față dificultăților de zi cu zi, despre deschiderea către alte culturi, precum și posibilitatea de a-ți face cunoștințe noi și de a construi prietenii durabile, de a-ți îmbunătăți competențelor lingvistice, posibilitatea de a călători și de a explora noi părți ale lumii, sentimentul că faci ceva bun pentru alții și, mai presus de toate, ai parte de experiență, aventură și amintiri pe care nimic nu le poate înlocui.”

Victor Outeiro Romay, 30 de ani, Spania

“Proiectul a fost o experiență incredibilă, așa cum m-am așteptat. Un fost voluntar ne-a arătat în câteva ore cum a fost viața în casă și apoi am început activitatea noastră, lucru care ne-a obligat să lucrăm mai mult la dezvoltarea de activități. Datorită acestui proiect abilitățile mele sociale s-au îmbunătățit foarte mult, dezvoltarea personală fiind poate cel mai important obiectiv pentru mine.  Această dezvoltare va fi utilă  pentru următoarele locuri de muncă și pentru viață în general.

Îmi place România și poporul său, poate pentru că sunt aproape de poporul spaniol. Am făcut o călătorie în jurul României cu autostopul, și am avut numai experiențe bune cu poporul român. Orașele și natura sunt de asemenea, frumoase. Vechile centre de orașe, precum Sibiu și Sighișoara, sunt magice, și atunci când traversezi Carpații se pot vedea locuri incredibile.

Clujul este orașul perfect pentru o persoană tânără. Nu este orașul cu cel mai frumos centru vechi sau cele mai bune monumente, dar sunt o mulțime de oameni plini de viață și bună dispoziție. Viața de  noapte în Cluj este, probabil, cea mai bună din România.”

Detalii suplimentare despre proiect pot fi solicitate la adresa office@adesco.ro

 

tINERET IN ACTIUNEServiciul European de Voluntariat – SEV oferă oportunitatea tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani de a participa, individual sau în grup, la o activitate de voluntariat în străinătate, în beneficiul publicului larg. Serviciul de voluntariat se desfășoară într-o țară străină, pentru o perioadă de la 2 la 12 luni (termen lung).

Acest material reprezintă exclusiv opinia Asociaţiei ADESCO. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a ANPCDEFP.

Finalizare proiect “An EVS at Bregtalschule”

Asociaţia ADESCO din Cluj-Napoca a desfăşurat în perioada septembrie 2012 – iulie 2013 proiectul  „An EVS at Bregtalschule”, proiect finanţat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP și Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acţiune”- Acţiunea 2, Serviciul European de Voluntariat. Scopul proiectului a constat în trimiterea unui voluntar într-un stagiu de voluntariat în Germania, la asociația Bregtalshule Furtwangen.

Proiectul “An EVS at Bregtalschule” s-a desfăşurat pe parcursul a 11 luni, în cadrul unei şcoli pentru copii şi tineri cu nevoi speciale. Instituţia situată în zona Munţilor Pădurea Neagră include grădiniţă, şcoală, grădiniţă integrată, o şcoală pentru copii cu dizabilităţi, un internat şcolar şi un centru de consultanţă pentru intervenţie timpurie şi oferă servicii pentru un total de 70 de elevi, împărţiţi în grupe cu efectiv redus.

Andrada Scăiceanu, voluntara din București care a luat parte în proiect, a fost implicată în principal în activităţile şcolare şi recreative ale copiilor cu dizabilităţi mintale şi a contribuit la activitatea educaţională, utilizând ideile, experienţa şi cultura sa. Voluntara a lucrat împreună cu copiii şi tineri cu dizabilităţi mintale, într-un cadru multicultural, datorită prezenţei altor voluntari locali sau internaţionali (dintre care doi sunt voluntari EVS).

Pentru echipa şi elevii şcolii Bregtal, serviciul de voluntariat oferă un plus de experienţă în relaţia cu alte culturi.  Şcoală Bregtal este o instituţie pentru copii şi tineri cu dizabilităţi mintale şi fizice din mediul rural din sud-vestul Germaniei.

Cum descrie Andrada experiența de voluntar: Un an de voluntariat în străinătate este o experienţă extraordinară, pe care, cred eu, oricine ar trebui să o trăiască. Pentru mine, să merg într-o ţară străină, unde se vorbeşte o altă limbă, să mă descurc singură, să fiu pe picioarele mele, a fost o provocare destul de mare, care m-a forţat să ies din zona de confort şi să îmi împing limitele, să îmi depăşesc fricile şi să mă maturizez.


Am mai învăţat pe parcursul acestui an să fiu mai deschisă, să intru mai uşor în contact cu oamenii şi să nu mai fiu aşa timidă. În urmă interacţiunii cu oameni din alte culturi am realizat că, deşi provenim din ţări diferite şi privim viaţă în alt mod, suntem totuşi cu toţii oameni şi putem mereu să învăţăm unii de la alţii. De fapt, m-am decis să învăţ ceva de la fiecare om pe care îl întâlnesc, de exmplu cum priveşte el viaţă, sau ce îl face fericit, şi să încerc să aplic ce pot pentru mine, pentru că este păcat să trecem prin viaţă fără să încercăm să profităm unul de experienţă celuilalt. În felul acesta putem învăţa o mulţime de lucruri pe care altfel nu le-am afla niciodată, şi poate descoperim moduri noi de a fi fericiţi.


Un alt aspect al dezvoltării mele a fost să învăţ să fiu mai deschisă la provocări şi să profit de orice oportunitate care îmi iese în cale, să-mi depăşesc fricile, să trăiesc mai intens, pentru a nu avea apoi regrete. Am făcut lucruri pe care înainte nu-mi imaginăm că aş putea, de exemplu să învăţ să înot sau să schiez sau pur şi simplu să merg la doctor şi să mă descurc în limba germană.


Pentru mine decizia de a face un an de voluntariat în Germania a fost cea mai bună decizie din viaţă mea.
Cred că pentru oricine este o experienţă de creştere, de testare şi depăşire a limitelor. Eşti plasat într-un mediu nou, unde nu cunoşti pe nimeni, într-o ţară a cărei limbă nu o cunoşti prea bine sau aproape deloc, şi eşti forţat să te descurci. Şi te descurci, pentru că nu ai de ales, iar la sfârşit poţi să fii mândru de tine când ştii că ai reuşit.”

 

 tINERET IN ACTIUNEServiciul European de Voluntariat – SEV oferă oportunitatea tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani de a participa, individual sau în grup, la o activitate de voluntariat în străinătate, în beneficiul publicului larg. Serviciul de voluntariat se desfășoară într-o țară străină, pentru o perioadă de la 2 la 12 luni (termen lung).

Acest material reprezintă exclusiv opinia Asociaţiei ADESCO. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a ANPCDEFP.

“Help Me Prepare for My Life – II”

Asociaţia ADESCO din Cluj-Napoca desfăşoară, în perioada 1 iunie – 31 octombrie 2013, proiectul  „Help Me Prepare for My Life – II”, proiect finanțat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP și Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acțiune”- Acțiunea 2, Serviciul European de Voluntariat (SEV). Scopul proiectului constă în găzduirea a doi voluntari străini, timp de 5 luni, pentru a desfășura activități menite să contribuie la procesul de incluziune în societate a tinerilor cu oportunități reduse, inclusiv prin dezvoltarea abilităților artistice și antreprenoriale ale acestora. Beneficiarii proiectului sunt cele opt fete, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, aflate în plasament la Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” din Cluj-Napoca, proiectul venind în sprijinul procesului de integrare socio-profesională al acestor tinere fete.

Proiectul reprezintă o continuare a proiectului “Help Me Prepare for My Life”, care a găzduit pentru o perioadă de 12 luni, între 1 martie 2012 și 31 februarie 2013, două voluntare SEV, din Letonia și Scoția, și are drept scop continuarea activităţilor începute de primii voluntari SEV şi, în plus, realizarea unei strategii de comunicare, cu scopul de a creşte nivelul de vizibilitate al centrului în rândul comunității clujene, al mediului de afaceri, dar şi al cetățenilor care pot şi doresc să sprijine material buna desfăşurare a activităţilor de aici.

Victor Outeiro Romay provine dintr-un mic oraș înconjurat de mare din nord-vestul Spaniei, în Galiția. ”Părinţii meu au venit în acest oraș dintr-un oraș pescăresc, numit Malpica. Am crescut în apropiere de acel loc și asta face parte din caracterul meu. Sunt o persoană curioasă. Iubesc cinematografia și muzica. Ascult muzică la căști oriunde merg și merg foarte mult cu bicicleta. În orașul La Coruna există o promenadă, unde se poate merge cu bicicleta. Îmi plac foarte mult activitățile outdoor, precum jongleria, slackline (echilibristică pe o bucată de chingă întinsă între două puncte), mersul pe monociclu și altele, și orice activitate care se poate practica în parc sau pe plajă. Îmi place să călătoresc. În ciuda faptului că am diplomă tehnică în Sunet și IT, am lucrat înainte să vin la Cluj ca recruiter pentru o organizație care activează pentru bolnavii de leucemie – Josep Carreras Foundation. Acel job a constat în a fi în stradă 4 ore pe zi și a discuta cu oamenii, pentru a promova și atrage fonduri pentru ONG.

Am luat decizia să particip la un program SEV din mai multe motive: 1 – pentru a locui în străinătate. E incredibil să trăiești într-un loc nou cu o limbă și cultură diferită. Într-un oraș nou ai ocazia să descoperi multe lucruri noi, să cunoști oameni, să ai parte de experiențe frumoase. 2 – să învăț despre viață. Voluntariatul te ajută să înveți diferite lucruri pe care nu le înveți în timpul facultății, poți dobândi abilități sociale, creative, emoționale și etice, înveți să te organizezi și înveți ce e responsabilitatea. 3 – să fac ceva important pentru societate. Toată lumea vorbește despre problemele societății și de schimbările de care e nevoie, dar eu pot spune acum că fac ceva”.

Dorota Gwoździńska este din Polonia, a absolvit Pedagogia, iar acum studiază Psihologia. ”Am lucrat puțin cu copii și tineri, însă experiența mea în acest domeniu este la început. Programul SEV îmi oferă numeroase oportunități, două dintre acestea fiind cele mai importante pentru mine: să dobândesc mai multă experiență în activitățile cu tinerii și să trăiesc într-o altă țară. Participarea la proiectul de SEV mă ajută să îmi dezvolt abilitățile de comunicare, curajul și încrederea de sine. A locui și a lucra într-o țară străină reprezintă o modalitate excelentă de a mă familiariza cu diferite culturi, de a exersa o nouă limbă, de a descoperi bucătăria locală și de a dobândi cunoștințe practice. Lucrul cu tinerii îmi dezvoltă creativitatea și sunt convinsă că, în timpul proiectului, voi reuși să îmi îmbunătățesc abilitățile dobândite, dar și să învăț lucruri noi. Nu am mai fost până acum în România și nu știam prea multe despre această țară, cu excepția poziționării geografice, a capitalei și a poveștilor cu Dracula. De aceea, sunt foarte încântată să am ocazia să vizitez România, să cunosc români și să învăț limba română.

Trebuie să recunosc că orașul Cluj m-a impresionat prin frumusețea și deschiderea sa. Acest loc este complet diferit de stereotipurile greșite cu care m-am întâlnit până acum. Acesta este doar începutul șederii mele în România, și sunt, în fiecare zi, tot mai curioasă de aceste locuri și sper că, în timpul celor 5 luni de ședere, voi avea ocazia să învăț cât mai multe despre România și îndeosebi despre magica Transilvanie!”

 

Detalii suplimentare despre proiect pot fi  solicitate la adresa office@adesco.ro.

tINERET IN ACTIUNEServiciul European de Voluntariat – SEV oferă oportunitatea tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani de a participa, individual sau în grup, la o activitate de voluntariat în străinătate, în beneficiul publicului larg. Serviciul de voluntariat se desfășoară într-o țară străină, pentru o perioadă de la 2 la 12 luni (termen lung).

cmg

 

Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” are misiunea de a asigura accesul copiilor şi tinerilor, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, educaţie şi pregătire în vederea reintegrării sau integrării familiale şi socio-profesionale.

Acest material reprezintă exclusiv opinia Asociaţiei ADESCO. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a ANPCDEFP.

Inaugurare spatiu verde Gradinita Aschiuta

Asociatia ADESCO, cu sediul in Cluj-Napoca, deruleaza in perioada 8 aprilie – 17 mai a.c., proiectul „Marul nu creste la supermarket: prima livada pedagogica din Cluj-Napoca”, proiect care beneficiaza de o finantatare in valoare de 6.313,60 lei, acordata de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, in cadrul programului “Spatii Verzi – componenta Spatii Verzi Urbane”.
Scopul proiectului „Marul nu creste la supermarket: prima livada pedagogica din Cluj-Napoca”, propus de ADESCO, in colaborare cu Gradinita „Aschiuta”, este infiintarea unei livezi pedagogice si amenajarea spatiului verde din curtea gradinitei, pentru copiii de la Gradinita ”Aschiuta”, locatia N. Pascaly nr. 2-4, situata in curtea Liceului Energetic, din Cluj-Napoca, si constientizarea copiilor asupra importantei protejarii mediului inconjurator.
Azi,  16 mai 2013, a avut loc inaugurarea  spatiului verde unde au  fost plantati  pomi fructiferi (20 de bucati),  copaci  thuja (40 de bucati), plantelor ornamentale si agatatoare, precum si bulbi de primavara. De asemenea, au fost vopsite cele 5 casute de joaca din curtea gradinitei, ulterior ele fiind pictate de copii. Cu ocazia inaugurarii copiii au sustinut un scurt program artistic care a avut ca tema centrala primavara si natura.
 „Derularea unor proiecte in parteneriat este foarte importanta pentru gradinta noastra, mai ales ca prin intermediul acestora reusim sa realizam activitati care ne ajuta atat in procesul pedagogic, cat si la infrumusetarea locului unde ne desfasuram activitatea. Copiii au fost incantati sa poata planta bulbii, si mai ales sa vada cum acestia se dezvolta, si cu siguranta vor fi fericiti sa descopere ciclurile naturale prin care fructele ajung la maturitate” a declarat Anca Radu, director al Gradinitei Aschiuta.
Ioana Moldovan, coordonator proiect din partea ADESCO a declarat ”Suntem fericiti ca pentru al 3-lea an consecutiv Fundatia pentru parteneriat si Mol Romania ne-au dat posibilitatea sa contribuim la infrumusetarea orasului si la educarea tinerei generatii in spirit ecologic. Este importanta atat oportunitate oferita de o companie privata, cat si deschiderea de care a dat dovada corpul profesoral si voluntarii implicati in realizarea proiectului, acestea fiind ingredientele unui proiect de succes.”
******************
Misiunea Asociației ADESCO este promovarea dezvoltării eco-sustenabile și socio-culturale în comunitățile în care activează, având următoarele obiective: protejarea și conservarea bio-diversității si echilibrului natural, formarea unei viziuni și conștiințe ecologiste a tuturor cetățenilor și dezvoltarea responsabilităților civice; dezvoltarea societății civile prin promovarea tinerilor, multiculturalității și a egalității de șanse, precum și susținerea proiectelor culturale și educaționale; sprijinirea persoanelor aflate în dificultate (vârstnici, femei, copii), îmbunătățirea calității vieții individuale și colective.
 
fundatia pentru parteneriatFundația pentru Parteneriat a fost înființată în 1998 ca fundație independentă și face parte din Parteneriatul pentru Mediu, care sprijină proiecte de îmbunătățirea mediului și dezvoltarea comunităţilor în șase tări din Europa Centrală și de Est. Misiunea Fundației este sprijinirea îmbunătățirii mediului și a dezvoltării comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile, ce întărește valorile democratice.
 
Mol Rmolomânia desfăşoară şi programe de responsabilitate socială, fiind una dintre companiile cel mai puternic implicate în astfel de acţiuni şi programe. În perioada 2006-2012 valoarea finanţării pentru proiecte în cadrul programului “Spaţii Verzi”, program destinat promovării ariilor naturale protejate din România şi reabilitării, respectiv înfiinţării spaţiilor verzi urbane, este de 702.034 euro.

Acest material reprezintă exclusiv opinia Asociaţiei ADESCO. Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România nu sunt răspunzătoare pentru conţinutul acestui material.

Derulare proiect Mărul nu creşte la supermarket: prima livadă pedagogică din Cluj-Napoca

Asociația ADESCO, cu sediul în Cluj-Napoca, derulează în perioada 8 aprilie – 17 mai a.c., proiectul „Mărul nu creşte la supermarket: prima livadă pedagogică din Cluj-Napoca”, proiect care beneficiază de o finantaţare în valoare de 6.313,60 lei, acordată de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în cadrul programului “Spaţii Verzi – componenta Spații Verzi Urbane”.

Sâmbătă, 20 aprilie a.c., a avut loc acţiunea de plantare a pomilor fructiferi, a copacilor thuja, a plantelor ornamentale, precum și pregătirea terenului în vederea plantării bulbilor şi a însămânţării cu gazon. De asemenea, au fost pictate  căsuţele de joacă din curtea grădiniței, pentru a pregăti următoarea etapă, care se va desfăşura în timpul săptămânii viitoare. Astfel, sub supravegherea cadrelor didactice, copiii din cadrul grădiniţei vor planta bulbii şi vor picta căsuţele cu vopsele ecologice pe bază de apă.

Scopul proiectului „Mărul nu creşte la supermarket: prima livadă pedagogică din Cluj-Napoca”, propus de ADESCO, în colaborare cu Grădiniţa „Aşchiuţă”, este înfiinţarea unei livezi pedagogice şi amenajarea spațiului verde din curtea grădiniţei, pentru copiii de la Grădiniţa ”Aşchiuţă”, locaţia N. Pascaly nr. 2-4, situată în curtea Liceului Energetic, din Cluj-Napoca, şi conştientizarea copiilor asupra importanţei protejării mediului înconjurător.

adesco-flowerMisiunea Asociației ADESCO este promovarea dezvoltării eco-sustenabile și socio-culturale în comunitățile în care activează, având următoarele obiective: protejarea și conservarea bio-diversității si echilibrului natural, formarea unei viziuni și conștiințe ecologiste a tuturor cetățenilor și dezvoltarea responsabilităților civice; dezvoltarea societății civile prin promovarea tinerilor, multiculturalității și a egalității de șanse, precum și susținerea proiectelor culturale și educaționale; sprijinirea persoanelor aflate în dificultate (vârstnici, femei, copii), îmbunătățirea calității vieții individuale și colective.

 fundatia pentru parteneriat

Fundația pentru Parteneriat a fost înființată în 1998 ca fundație independentă și face parte din Parteneriatul pentru Mediu, care sprijină proiecte de îmbunătățirea mediului și dezvoltarea comunităţilor în șase tări din Europa Centrală și de Est. Misiunea Fundației este sprijinirea îmbunătățirii mediului și a dezvoltării comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile, ce întărește valorile democratice.

 

 molMol România desfăşoară şi programe de responsabilitate socială, fiind una dintre companiile cel mai puternic implicate în astfel de acţiuni şi programe. În perioada 2006-2012 valoarea finanţării pentru proiecte în cadrul programului “Spaţii Verzi”, program destinat promovării ariilor naturale protejate din România şi reabilitării, respectiv înfiinţării spaţiilor verzi urbane, este de 702.034 euro.

Acest material reprezintă exclusiv opinia Asociaţiei ADESCO. Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România nu sunt răspunzătoare pentru conţinutul acestui material.

„Mărul nu creşte la supermarket: prima livadă pedagogică din Cluj-Napoca”

Asociația ADESCO, cu sediul în Cluj-Napoca, a fost selecţionată de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România în vederea finanţării proiectului „Mărul nu creşte la supermarket: prima livadă pedagogică din Cluj-Napoca”, în cadrul programului “Spaţii Verzi – componenta Spații Verzi Urbane”. Componenta de program Spaţii Verzi Urbane are ca temă reabilitarea spaţiilor verzi cu funcţii comunitare (creare, dezvoltare, întreţinere).  Programul este destinat organizaţiilor neguvernamentale din România, în parteneriat cu şcoli şi instituţii publice din oraşele/municipiile din România.

În cadrul programului Spaţii Verzi, în anul 2013 au fost depuse 104 proiecte pentru componenta Spaţii Verzi Urbane. Evaluarea proiectelor a avut loc în 26 martie. Comitetul de evaluare a ales pentru finanţare 27 de proiecte, între care și cel depus de către asociația ADESCO.

Scopul proiectului „Mărul nu creşte la supermarket: prima livadă pedagogică din Cluj-Napoca”, propus de ADESCO, în colaborare cu Grădiniţa „Aşchiuţă”, este înfiinţarea unei livezi pedagogice şi amenajarea spațiului verde din curtea grădiniţei, pentru cei 175 de copii de la Grădiniţa ”Aşchiuţă”, locaţia N. Pascaly nr. 2-4, din Cluj-Napoca, şi conştientizarea copiilor asupra importanţei protejării mediului înconjurător.

ADESCO va implementa proiectul cu ajutorul voluntarilor proprii, care vor colabora cu personalul grădiniţei, atât în activitatea de amenajare a spaţiului, cât şi în activităţi de implicare şi sensibilizare a copiilor cu privire la importanţa protejării mediului.

Misiunea Asociației ADESCO este promovarea dezvoltării eco-sustenabile și socio-culturale în comunitățile în care activează, având următoarele obiective: protejarea și conservarea bio-diversității si echilibrului natural, formarea unei viziuni și conștiințe ecologiste a tuturor cetățenilor și dezvoltarea responsabilităților civice; dezvoltarea societății civile prin promovarea tinerilor, multiculturalității și a egalității de șanse, precum și susținerea proiectelor culturale și educaționale; sprijinirea persoanelor aflate în dificultate (vârstnici, femei, copii), îmbunătățirea calității vieții individuale și colective.

 fundatia pentru parteneriatFundația pentru Parteneriat a fost înființată în 1998 ca fundație independentă și face parte din Parteneriatul pentru Mediu, care sprijină proiecte de îmbunătățirea mediului și dezvoltarea comunităţilor în șase tări din Europa Centrală și de Est. Misiunea Fundației este sprijinirea îmbunătățirii mediului și a dezvoltării comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile, ce întărește valorile democratice.

 

 

 

mol Mol România desfăşoară şi programe de responsabilitate socială, fiind una dintre companiile cel mai puternic implicate în astfel de acţiuni şi programe. În perioada 2006-2012 valoarea finanţării pentru proiecte în cadrul programului “Spaţii Verzi”, program destinat promovării ariilor naturale protejate din România şi reabilitării, respectiv înfiinţării spaţiilor verzi urbane, este de 702.034 euro.

Finalizare proiect “Help Me Prepare for My Life”

Asocadesco-floweriaţia ADESCO din Cluj-Napoca a desfăşurat în perioada 1 martie 2012 – 28 februarie 2013 proiectul  „Help Me Prepare for My Life”, proiect finanțat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP și Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acțiune”- Acțiunea 2, Serviciul European de Voluntariat. Scopul proiectul a constat în găzduirea a doi voluntari străini, timp de 12 luni, pentru a desfășura activități menite să contribuie la procesul de incluziune în societate a tinerilor cu oportunități reduse, inclusiv prin dezvoltarea abilităților artistice și antreprenoriale ale acestora. Beneficiarii proiectului au fost cele opt fete, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, aflate în plasament la Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” din Cluj-Napoca, proiectul venind în sprijinul procesului de integrare socio-profesională al acestor tinere fete.

 

Cele două voluntare străine – Mhairi Stewart (22 de ani, Scoția) şi Ilze Fismeistere (20 de ani, Letonia) – au petrecut timp de un an câte 35 de ore/săptămână alături de fetele instituţionalizate în cadrul CTF ”Maria-Gabriel. În acest timp au desfăşurat activităţi precum: cursuri de limba engleză, cursuri de conversație, cu accent pe vocabularul de zi cu zi,  vizite la obiectivele culturale ale orașului, participare la evenimentele care au avut loc în oraș, activități de recreere (cinema, teatru), cursuri de artizanat, activități sportive, creșterea abilităților de auto-prezentare (cum să se prezinte la un interviu), inițiere în strângerea de fonduri, încurajarea și implicarea în proiecte noi, promovarea voluntariatului, activități administrative. Pe lângă activităţile din proiect, cele două voluntare au avut și posibilitatea de a descoperi frumuseţile oraşului Cluj-Napoca şi ale României.

 

Mhairi Stewart spune despre experiența ei: “cred că cel mai important lucru este că am învăţat să gestionez situaţia în care nu înțelegeam ceea ce se spune în jurul meu, am interacţionat cu persoane aparţinând tuturor păturilor sociale şi am participat la activităţi diverse; aşa am descoperit ce tip de mediu de lucru și ce tip de relații vor fi cele mai adecvate pentru mine în viitor. În acest an am conştientizat importanța dimesiunii valorilor europene și  am putut observa diferențele financiare, politice, sociale și de limbaj, comparativ cu Marea Britanie. Recomand oricui participarea  în cadrul Serviciului European de Voluntariat, deoarece cred că este extrem de important să obții o perspectivă diferită asupra vieții din afara țării tale. Cred că este foarte important și pentru creşterea nivelului de toleranță culturală și rasială, precum și înțelegerea faptului că diferențele culturale nu ar trebui să conducă la inegalitate culturală și că diferenţele în stilul de viață ar trebui să fie respectate.”

 

Ilze Fismeistere  este de părere că „în acest an mi-am dezvoltat mult creativitatea, dar și răbdarea. Vorbind de abilități sociale, aș putea spune că poți învăța multe atunci când ai o conversație cu o fetiță de 10 ani care nu vorbește limba engleză sau cu conducătorii auto, în timpul călătoriilor prin România. În acelaşi timp, am ajuns la concluzia că, deși noi toți suntem diferiţi și provenim din medii culturale total diferite, toți avem ceva comun, iar din punctul meu de vedere acest lucru s-ar putea numi ‘umanitate’. Aș recomanda participarea la Serviciul European de Voluntariat ca ceva care te marchează pentru totdeauna. Găsirea proiectului potrivit pentru fiecare ia timp și este important să identifici proiectul potrivit pentru tine, să ai un contact bun cu organizația gazdă și să pui milioane de întrebări, astfel încât să știi la ce să te aștepți, dar în același timp, ar trebui să fii pregătit și pentru neașteptat, pentru că atunci începe aventura.”

 

La finalul programului, Adela Florean, coordonator în cadrul CTF ”Maria-Gabriel” a declarat: “Prezența celor două voluntare internaționale în cadrul casei noastre a fost benefică din cel puțin două puncte de vedere: comunicare și creativitate. Fetele aflate în plasament la noi și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare informală, au căpătat noțiuni de limba engleză sau și-au îmbunătățit cunoștințele, au devenit mai deschise și au descoperit două prietene în voluntarele străine. Datorită muncii susținute de acestea în ceea ce privește lucrul manual, pictură și arta bijuteriei , latura creativă a proiectului a fost pe deplin îndeplinită, iar rezultatele muncii fetelor au fost apreciate de comunitatea locală.”

 

tINERET IN ACTIUNEServiciul European de Voluntariat – SEV oferă oportunitatea tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani de a participa, individual sau în grup, la o activitate de voluntariat în străinatate, în beneficiul publicului larg. Serviciul de voluntariat se desfășoară într-o țară străină, pentru o perioadă de la 2 la 12 luni (termen lung).

cmg

Casa de Tip Familial „Maria-Gabriel” are misiunea de a asigura accesul copiilor şi tinerilor, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, educaţie şi pregătire în vederea reintegrării sau integrării familiale şi socio-profesionale.

 

Acest material reprezintă exclusiv opinia Asociaţiei ADESCO. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a ANPCDEFP.

Concurs: ‘Migrantii in Europa’

Care este rolul si locul migrantilor in Europa? Comisia ii invita pe studentii de la facultatile de arta, grafica si comunicare din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene si din Croatia sa reflecte asupra contributiei pe care o au migrantii in societatile europene.

Concursul organizat la nivelul intregii UE ii provoaca pe studenti sa elaboreze lucrari de arta prin care sa isi exprime opiniile cu privire la acest subiect si care sa reflecte rolul pe care migrantii il au in viata noastra. Pentru a stimula o dezbatere constructiva si a reflecta asupra situatiei migrantilor in Europa, Comisia le ofera noilor talente ale Europei posibilitatea de a-si expune prin arta punctul de vedere.

La concurs pot participa toti studentii cu varsta de peste 18 ani care sunt inscrisi la o institutie de invatamant superior din domeniul artei, graficii sau comunicarii din orice tara UE si din Croatia. Facultatile trebuie sa prezinte lucrarile pana la 21 iunie 2013, la urmatoarele categorii: Poster, Fotografie si Video.

Fiecare facultate poate prezenta una sau mai multe lucrari de arta, in una sau mai multe categorii. Lucrarile vor fi evaluate la nivel national, iar cele mai bune dintre acestea (maximum 10 lucrari pentru fiecare tara) vor fi transmise unui juriu european care ii va selecta pe cei 30 de finalisti si va decide castigatorul european pentru fiecare categorie. Din acest juriu vor face parte profesionisti din domeniul comunicarii, artei si mass-mediei, precum si persoane din randul comunitatilor de migranti.

Cei 30 de finalisti europeni vor fi invitati sa participe la ceremonia de decernare a premiilor, care va fi organizata la Bruxelles si la care se preconizeaza ca va participa doamna Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne. Se va acorda un premiu special al publicului, pe baza unui vot public exprimat pe site-ul de internet mentionat mai jos.

Fiecare dintre facultatile ai caror studenti vor castiga locul I la cele trei categorii si premiul publicului va fi recompensata cu 10 000 EUR, care sa fie folositi in scopuri educationale.

Data limita pentru trimiterea lucrarilor este: 21 iunie 2013

Informatii complete privind termenii si conditiile concursului pot fi gasite aici.

BURSE cofinantate Renault/Ambasada Frantei in Romania

Grupul Renault Romania si Ambasada Frantei in Romania propun doua burse de 10 pana la 12 luni (maxim) pentru a urma studii de nivelul anului II de Master in Franta (1 semestru de studii + 1 semestru de stagiu in intreprindere). Cursurile incep in luna septembrie 2013. La sfarsitul acestora, candidatul  ales va fi angajat in cadrul grupului Renault Romania si va putea beneficia de mobilitate geografica de-a lungul carierei sale.

Data limita pentru inscriereeste: 28 februarie 2013

Mai multe informatii aici.

BURSE cofinantate: Masterat la ENS Cachan – Franta

In 2013, ENS Cachan si Ambasada Frantei ofera studentilor romani 3 burse cofinantate. Candidatii selectati vor urma cursurile unui masterat anul 2 la ENS Cachan, incepand cu luna septembrie 2013, timp de 12 luni, in oricare dintre domeniile propuse de aceasta institutie.

Lista Masteratelor la ENS Cachan este disponibila la adresa de aici.

Fiecare candidat selectat va avea statutul de Bursier al Guvernului Francez si va primi un grant de 1.000 euro pe luna. Candidatii selectati vor beneficia de sustinerea Ambasadei Frantei in Romania prin accesul la cursuri gratuite de franceza.

Apelul la candidaturi este deschis pana pe 25 martie 2013.

Pentru a depune candidatura trebuie urmata procedura descrisa pe site-ul ENS Cachan.