6 pasi

Actorii

Voluntarul –  tanara/tanarul cu varsta intre 18-30 de ani (conditie esentiala in cazul  acestui tip de proiecte).

Organizatia de trimitere (OT) – organizatia care se intocmeste documentatia pentru trimiterea voluntarului in stagiul de voluntariat, o depune la AN spre aprobare, si ii ofera voluntarului sprijin atat la plecare, cat si pe parcursul stagiului.

Organizatia de gazduire (OG) – organizatia in cadrul careia voluntarul isi va desfasura activitatea si care se va ocupa de detaliile tehnice (activitatile din proiect) si administrative (cazare, masa, transport, bani de buzunar) pe durata sederii voluntarului.

Agentia Nationala (AN) – este institutia care aproba proiectul, participarea voluntarului in proiect si care asigura finantarea.

6 pasi care trebuie urmati

Voluntarul se va adresa unei OT impreuna cu care va identifica tipul de proiect si durata care corespund dorintei voluntarului. In aceasta etapa este foarte important ca voluntarul sa isi pregateasca CV-ul si sa intocmeasca o scrisoare de motivatie.

1. Identificarea efectiva a proiectului se face prin 2 metode:

a)      voluntarul interogheaza baza de date europeana si contacteaza OG pentru a vedea daca proiectul care l-a identificat are nevoie de voluntari;

b)      voluntarului ii sunt trimise de catre OT proiectele care sunt in cautare de voluntari.

Procesul de identificare a unui proiect disponibil poate sa dureze chiar si un an, in functie de flexibilitatea voluntarului in alegerea tipului de proiect, a duratei si a tarii de destinatie.

2. Dupa identificarea proiectului in care voluntarul este aceptat de OG, urmeaza partea administrativa in care cele doua organizatii – OT si OG, pregatesc proiectul, care se depune la AN in vederea aprobarii si finantarii.

Incepand cu anul 2012, numarul de termene limita se va reduce la trei, dupa cum urmeaza:

Termenul limita Data de incepere a proiectului
1 februarie Intre 1 mai si 31 octombrie
1 mai Intre 1 august si 31 ianuarie anul urmator
1 octombrie Intre 1 ianuarie anul urmator si 31 iunie anul urmator

3. Inainte de plecarea in stagiul de voluntariat, OT va organiza sesiuni de pregatire a voluntarului.

4. La sosirea in tara unde va avea loc proiectul, voluntarul va beneficia de curs de pregatire in care OG ii va prezenta proiectul si realitatile locale, pentru a facilita integrarea acestuia in comunitate. De asemenea, acolo unde este necesar, voluntarul va beneficia de cursuri de limbi straine, respectiv va avea posibilitatea de a invata limba tarii in care se afla.

5. Pe parcursul derularii proiectului, voluntarul va fi asistat atat de OG, cat si de OT, care va inteveni ori de cate ori este cazul, pentru medierea eventualelor neintelegeri.

6. La finalul proiectului va avea loc o evaluare finala, care are drept scop imbunatatirea, acolo unde este cazul, a proiectului si a conditiilor oferite voluntarilor.